I disse dage får vi alle sammen besked på, om vi har betalt for meget eller for lidt i skat.

VI er glade, hvis vi får penge tilbage, og vi synes det er ærgerligt, hvis vi skal betale flere penge i skat. Det er helt naturligt.

Jeg tænker, at de fleste af os har det bedst med, at det går sådan nogen lunde lige op – helst med et lille overskud selvfølgelig 🙂 De store udsving er ikke til at holde ud.

Der er faktisk nogle ting, du kan gøre for ikke at få helt så store udsving.

Du skal nemlig bruge din forskudsopgørelse aktivt.

Det gælder uanset, om du er selvstændig eller lønmodtager.

Du kan igennem hele året tilrette din forskudsopgørelse, så hver gang du skifter job, køber eller sælger bolig, ændrer i låneforhold og lignende, så er det en god idé at ændre din forskudsopgørelse.

Det samme gælder, når du har en enkeltmandsvirksomhed. Her skal du nemlig selv forskudsangive dit forventede overskud/underskud. Jeg oplever mange selvstændige, som ikke forholder sig til det,  og på den måde kommer de til at betale acontoskat i blinde. Hvis du ikke selv har angivet noget, vil Skat automatisk fremskrive tidligere års resultat. 

Men hvad ved Skat egentligt om, hvordan det går i din virksomhed?

Intet, absolut intet.

Derfor er det også min anbefaling, at du som virksomhedsejer tager det ansvar på dig. At du ikke kan finde ud af det, er ikke en gyldig undskyldning. Du kan godt finde en rådgiver, der kan hjælpe dig med at få det på plads.

Gør dig selv den tjeneste, at 

  • Lav et årsbudget, hvor du laver en opgørelse af dit forventede resultat. Omsætning og udgifter gennemgås, så du får så korrekt et billede som muligt.
    Og Nej, man kan ikke lave et budget, hvor man kommer til at det faktiske fuldstændigt, men det er heller ikke meningen. Du skal have en retning for din virksomhed. Det er det, der er meningen.
  • Når budgettet er lavet, så skal du bruge det beregnede årsresultat til din forskudsopgørelse.
  • Et par gange om året, gerne efter 1. halvår og hen på efteråret, så opdaterer du dit budget med de faktiske tal, og retter budgettallene til for de manglende måneder. På den måde, får du nu et nyt forventet resultat for året. Hvis dette resultat er meget forskellig fra det resultat, der står på din forskudsopgørelse, vil jeg anbefale, at du retter resultatet til. På den måde vil dine skattebetaler (alt andet lige) svare mere overens med det resultat, du ender ud med, når året er omme.