Vælg en side

Som selvstændig og måske især som nyopstartet virksomhed, så kan det være svært at finde ud af, om man skal have kontor ude i byen eller have et hjemmekontor.

Der er både fordele og ulemper uanset, hvad man vælger.

I dette blogindlæg kigger vi lidt dybere ned i det med at have et hjemmekontor.

Den billigste løsning

At have kontor hjemme i privaten, uanset din boligform, må være den billigste løsning. Du har jo allerede udgiften til boligen enten via lejen eller via lån i boligen. Du skal derfor ikke ud og betale ekstra for at have et kontor.

Hvis du har ekstra plads,  eller måske er du heldig at have et ekstra værelse, så kan det være helt ideelt, som hjemmekontor. Hvis du ikke har brug for så meget plads, kan et repo, eller et hjørne i stuen måske være den perfekte løsning for dig.

En god start

Et hjemmekontor kan være det helt ideelle sted at starte, indtil du har overblik over, hvordan din virksomhed lever og udvikler sig.

Et vigtigt element er også, hvordan du selv trives med at arbejde hjemme uden kollegaer og et fællesskab.

Det er meget individuelt, hvad vi kan arbejde i, og hvilke arbejdsforhold der er de bedste for os.

Derfor kan du starte ud i det små derhjemme og se, hvordan alting former sig.

Hvordan forholdene kan ændre sig over tid

Jeg kender en webshop ejer, som startede med en lille hobby virksomhed, som stille og roligt har vokset sig stor. I takt med væksten blev større dele af parcelhuset, garage og redskabsrum inddraget som lager. Senere blev både køkken, stue og værelser og delvis lager og kontor.

Til sidst blev det for meget, og tiden var kommet til at leje lokaler og få hjemmet tilbage til at være, ja et hjem. Nu er webshoppen kommet på plads i de nye lokaler, og der er plads til fortsat vækst.

Da vi byggede vores hus tilbage i 2009, fik vi bygget et stort kontor, fordi vi vidste, vi en dag skulle være selvstændige. Men livet tager nogle gange nogle uforudsete drejninger, og da vi ventede barn nr. 4, blev vores kontor inddraget til børneværelse i stedet, og iværksætter eventyret blev lagt på hylden for en stund.

Men tiden flyver som bekendt afsted, og i 2014 ville jeg starte egen virksomhed, uagtet at jeg ikke havde et kontor. Men jeg fik et hjørne af stuen, hvor jeg kunne holde til. Mine første opgaver lå meget ude ved kunder, så jeg havde ikke det store behov for et hjemmekontor. Da jeg senere fik flere opgaver, jeg kunne løse hjemmefra, steg behovet for et egentligt kontor. Jeg lejede derfor et lokale inde i byen. Da min ældste søn flyttede hjemmefra, var der mulighed for at flytte kontoret hjem igen, og det er jeg den dag i dag super glad for.

Det økonomiske aspekt

Der er selvfølgelig også et økonomisk aspekt i det med at have kontor hjemme. Der har ingen udgift, men omvendt er der heller ikke et fradrag for “leje af eget kontor”. Det er svært at få fradrag for erhverv i eget hjem. Der er en række særskilte krav, der skal være opfyldt, førend Skat vil anerkende det som erhverv, og for at man kan få fradrag for udgifterne til lokalet. Du kan læse mere om de konkrete krav på skat.dk

Til gengæld har man fradrag til indretning af kontoret. Altså alt fra skrivebord, kontorstol, lamper, reoler til opbevaring, alt det udstyr du har behov for til at drive din virksomhed hjemmefra. Alt dette kan du trække fra i dit regnskab.

Hvad der er rigtigt og forkert for dig, skal du selv mærke efter. Muligheder og behov ændrer sig også overtid. Men vid at selv om du ikke kan få fradrag for huslejen, når du har hjemmekontor, så kan du få fradrag for indretningen af kontoret/arbejdsstedet/lageret.

God fornøjelse med indretningen af din arbejdsplads.